Historian havinaa

img

Aavan Suomenhevoset perustettiin maaliskuun puolivälin paikkeilla vuonna 2006. Mukana oli kaksi nuorta ystävystyä, Jessika ja Jaana. Talli lähti toimintaan hyvin, asiat sutviintuivat hyvin nopeasti. Nimen kanssa oli ehkä se suurin ongelma, jotain suomalaista ja mukavaa. Maisemia katsellessa pälkähti päähän sana Aava ja siitä muokkautui hiljalleen sopiva nimi, Aavan Suomenhevoset. Aava toimi alkujaan koti.terrierissä, mutta siirtyi nykyiseen osoitteeseen Jessikan hankkiessa oman domainin. Jaana jättäytyi remmistä pois suhteellisen pian alun jälkeen, suomenhevoset eivät kolahtaneet häneen niin kovin kuin Jessikaan.

Aava on ollut aina Jessikalle hyvin merkityksellinen talli. Aavan avulla hän pääsi jotakuinkin ihmisten tietoon ja ensimmäinen jotenkin palkittu hevonen oli myös yksi Aavalainen, vieläpä oma kasvatti Aavan Karolus. Näillä pienillä asioilla Aava on kerännyt arvoa tallina omistajalleen suuresti, domainille muutto oli iso asia mutta jonkin aikaa sen jälkeen Aava joutui laman kohteeksi ja talli vaipui useammaksi vuodeksi unholaan. Vuoden 2010 alussa Aava pääsi kuitenkin viimein kaivattuun uudelleen nousuun ja omistajansa iloksi tuli ilmi että Aava muistettiin edelleen hyvin positiivisella mielellä.

Vuosi 2010 oli Aavan historiassa merkityksellisin, hevoskatraasta saatiin muokattua juuri oikeanlainen ja vihdoin alkoi tulla myös menestystä kisakentiltä. Useampi hevonen palkittiin kantakirjassa ja näyttelyiden VIR MVA Ch ja pelkkiä Ch arvonimiä saatiin muutamalle. Nämä kaikki oli tallin omistajalle hienoja asioita joita hän ei ollut ennen kokenut. Kasvatteja ei paljoa syntynyt paljoakaan, mutta hevosten kanssa päästiin siihen suuntaan jonne haluttiinkin ja tästä oli hyvä jatkaa vuoteen 2011.

img

Tilukset

img

Aavalla on erinomaiset tilat hevosten pitoon ja kasvatukseen, puitteiltaan tila on kaikkien EU-kriteereiden mukainen ja luksustakin löytyy. Aavan tilat ovat vanhat mutta täysin uudistetut, talli koki täydellisen muodonmuutoksen ennenkuin ainutkaan Aavalainen astui kavioillaan pihalle, myös kentän ja maneesin pohjat uusittiin ja uuttakin saatiin tilalle, muunmuassa oikein kätevä kävelytyskone josta on tullut oikea hitti hevosten lisätreenille.

Aavassa on kaksi tallia joista toinen rakennettiin alkukeväällä 2011 tilojen käydessä hieman ahtaaksi. Molemmat tallit ovat toistensa kopioita, 35karsinan talleja, joissa karsinat ovat kooltaan 4x4m. Karsinoissa on kaksi sisäänkäyntiä ja etenkin kesäaikaan itse tallin sisäkäytävää ei juurikaan käytetä, kesäaikaan hevosemme saavat myös urkkia maailman menoa koska karsinoiden yläovat pidetään ulospäin auki päiväsaikaan sään salliessa, tallin sisäkäytävälle ne eivät sen sijaan pahemmin pääse kurkkimaan koska haluamme pitää käytävällä kulun hevosille rauhallisena, erityistilanteita toki satunnaisesti on. Karsinoissa on ruokintakaukalo sekä automaattinen juomakuppi ja käytämme hevosillamme purukuivitusta, poikkeuksena toki varsovat tammat jotka saavat pahnakseen muhkean kerroksen olkea.

Tallin päädyssä on kookas heinähuone josta kulku myös lantalaan, heinähuoneessa on siistissä järjestyksessä liuta rehusäkkejä, käytössämme on myös kauran litistäjä. Kookkaassa tallissa on myös toki kaksi vesikarsinaa joista toisessa etenkin talvisin huimaa suosiota saava solarium. Solarium vesikarsina on vastapäätä toista vesikarsinaa ja tämän toisen vesikarsinan vieressä on myös pelkkä hoitokarsina jossa onnistuu loistavasti esimerkiksi klippaus, tämän karsinan lattia ei ole koskaan märkä joten siitä on helppo lakaista irtokarva sun muu roska.

img
Aavan satulahuone on hulppea kolmen huoneen kokonaisuus. Kun satulahuoneeseen astelee näkee kauniin rivin merkkisatuloita ja kankisuitsia joiden alapuolella on nivelsuitset. Tämän vieressä on kaappihuone jossa myös suitsien pesutila ja pyykkikoneet. Jokaisella hevosella on käytössään oma varuste ja loimikaappi, päällekkäin asioiden selkeyttämiseksi. Huoneen perällä on vielä kulku kuivatushuoneeseen jonne on asennettu hyvin tehokas lämmitysjärjestelmä, Aavassa hevoset saavatkin tämän ansiosta aina kuivat loimet ylleen.

Aavassa on käytössä loisteliaat puitteet treenaamiseen, kumirouhepohjainen kenttä (30x70m) on kesäisin todella suuressa suosiossa ja talvisin lämmitetty geopad pohjainen maneesi saa ihmisetkin nauttimaan katselutuokioista kun ei tarvitse hytistä kylmyydestä. Tallilta löytyy jonkinmoinen estekalusto, mutta tosissaan esteratsastus ei ole tallilla minkäänlainen painotuslaji. Pystymme kuitenkin hypyttämään varsoja irtona ongelmitta ja kouluhevosillekkin tekee hyvää erinnäinen estetreeni, käytämmekin paljon puomeja ja kavaletteja treeneissämme. Lisäksi hevosia on mahdollisuus käyttää kävelykoneessa kävelemässä ja Aavalla on uskomattomat mahdollisuudet hevosten kanssa maastoiluun. Maastot ovat rauhallisia ja lähes täysin liikennöimättömiä joten aremmankin hevosen kanssa maastoilu onnistuu. Tila sijaitsee järven rannalla ja omistamme hienon pätkän hyväpohjaista rantaa josta pääsemme hevosia uittamaan.

Käytössämme on reipas 30 salaojitettua hiekkatarhaa, hevoset tarhaavat joko yksin tai muutaman kaverin kanssa. Käytössämme on myös muutamia laitumia jotka ovat lähinnä tammojen ja varsojen käytössä, oreille niitämme vihreää suoraan tarhoihin mutta joskus iltaisin pääsee oritkin ilakoimaan tyhjien laitumien runsaasta tilasta.

Tämä on virtuaalitalli  |  Ulkoasu © Milja 2011  |  Taustakuva © The Inspiration Gallery  |  Kehykset © Lady-Himiko